כורכומין הוא אחד מתוספי התזונה המבוקשים והחשובים ביותר, ודווקא בגלל זה הוא מהווה יעד נוח לחברות מסחריות שרוצות להציג רווחים. הדרישה העולמית לכורכומין הולכת וגוברת מדי יום, ומערימה קשיים על המגדלים לספק כורכומין באיכות גבוהה - כלומר כורכומין המופק כולו משורש צמח הכורכום שגדל בתנאים הולמים - ולכן חלקם מבצעים ״התאמות״ בתכולת המוצר.
אם בשנות ה-2000 היה בעולם מלאי כורכומין גבוה, הרי שלאור הביקושים האחרונים, וחוסר היכולת לעמוד בקצב הגידול העולמי, עברו חברות רבות להשתמש בכורכומין שהוא אמנם בעל ערך כימי זהה לכורכומין האמיתי המופק משורש צמח הכורכום - אך בפועל הוא מכיל שאריות נפט מזיקות ומסוכנות.
מקור הכורכומין איננו ניתן לגילוי באמצעים רגילים, ועקב כך מנצלות חברות רבות את חוסר הידע הצרכני ומשווקות תחליף לכורכומין המקורי. חלקן אף מגדילות להטעות ורושמות שמדובר ב״כורכומין טבעי״.
מהן הסכנות הטמונות בסוגי הכורכומין הקיימים בשוק?
אחד מהזיופים השכיחים הוא כורכומין המדולל באבקת גיר, עמילן או נסורת, או כורכומין שמוסיפים לו כרומט עופרת - פיגמנט תעשייתי כתום-צהוב המשמש לצביעת פלסטיק ורהיטים. כמו כן, פעמים רבות מפיקים כורכומין סינתטי משאריות של דלקים פטרוכימיים וכימיקלים תעשייתיים, שנחשבים חומרים רעילים בעלי השפעה מסרטנת.
מאחר שהכורכומין הסינתטי איננו טהור והוא עלול להכיל מרכיבים שאינם בריאים, הוא אינו גם איננו מאושר כמובן על-ידי מוסדות הבריאות ברחבי העולם, ובכלל - יעילותו הבריאותית מוטלת בספק.
לעומת הכורכומין הסינתטי, כורכומין אמיתי מכיל בתוכו שלושה סוגים של מרכיבים פעילים בשם כורכומונואידים. למרות זאת, חלק מהחברות מצליחות להצליח לזייף כורכומין סינתטי המכיל ריכוזים דומים של שלושת הכורכומונואידים, אז קשה מאוד להבחין בינו לבין הדבר האמיתי.
מהי הבדיקה היחידה שמבטיחה שהכורכומין אמיתי?
כדי להבחין בין כורכומין אמיתי לכורכומין מזויף פותחה בדיקה בשם C14, שבאפשרותה ניתן לקבוע בוודאות האם מדובר בכורכומין אמיתי או בזיוף.
בדיקת C14 מבוססת על התפיסה כי כל האורגניזמים החיים (עצים, צמחים, אנשים ובעלי חיים) סופגים פחמן 14 לתוך הרקמה שלהם במהלך תהליך הפוטוסינתזה. אחרי שהם מתים, הפחמן 14 מתחיל עם הזמן להשתנות לאטומים אחרים, והמדענים יכולים להעריך כמה זמן האורגניזם מת על ידי ספירת אטומי הפחמן 14 הנותרים. לפיכך, כורכומין אמיתי שמקורו בצמח עצמו יכיל פחמן 14, וכורכומין מזויף לא יכיל פחמן 14.
מותגים איכותיים שמשווקים כורכומין אמיתי יקפידו לערוך לכורכומין שלהם בדיקתC14 , ויפרסמו את תוצאותיה ברבים כדי להיות שקופים ואמינים.
לכן כשבוחרים איזה כורכומין לקנות, חשוב לוודא שקיימת לגביו תוצאת בדיקת C14 למוצר, שנכתב בה שהפחמן במוצר הוא 100% ביולוגי, ושהמוצר כולו טבעי ללא שאריות של חומרים סינתטיים.
לפרטים על כורכומין שנבדק וצפייה בבדיקת המעבדה לחצו כאן >>