מחקר שנערך לאחרונה מראה שהיחס בין כמות החיידקים בגוף שלנו למספר התאים בגוף הוא כמעט 1 ל-1. בהתאם לכך, יש כ-300 טריליון חיידקים החיים בתוכנו.
חלק גדול מהחיידקים הללו שוכנים במעיים - רובם לא מזיקים וחלקם מועילים. מחקרים מראים כי חיידקי מעי "טובים" או "ידידותיים" נקשרים ליתרונות בריאותיים רבים, כגון: ירידה במשקל, עיכול משופר, חיזוק מערכת החיסון ועוד. חיידקים פרוביוטיים הם מהסוג של החיידקים הידידותיים.
מהי פרוביוטיקה ולמה היא חשובה למעיים שלנו?
פרוביוטיקה מכילה חיידקים טובים המסייעים לתפקוד מערכת העיכול. הגוף שלנו מייצר חיידקים פרוביוטיים באופן טבעי, אולם המאזן שלהם במעיים עשוי להיפגע, כתוצאה ממערכת חיסונית חלשה, סטרס, תזונה לקויה או נטילת אנטיביוטיקה. לכן חשוב לצרוך פרוביוטיקה ממקור חיצוני - ממזון ומתוספי תזונה.
מחקרים מראים שפרוביוטיקה מסייעת לאזן את כמות החיידקים הטובים במעי, וכן לסלק שאריות פסולת כדי שהמעיים יספגו ביעילות ויטמינים, מינרלים וערכים תזונתיים שונים. כמו כן, מחקרים מראים שתוספי פרוביוטיקה עשויים לסייע במקרה של תסמונת המעי הרגיז - הפרעת עיכול נפוצה, וכן בהפחתת גזים, נפיחות, עצירות, שלשולים ותסמיני עיכול אחרים. בנוסף, חלק מהמחקרים מציינים גם את היתרונות של תוספת פרוביוטיקה נגד מחלות מעי דלקתיות, כגון מחלת קרוהן וקוליטיס, וכן הליקובקטר פילורי.
פרוביוטיקה וירידה במשקל
מחקרים מראים שיש קשר בין חיידקי מעיים והשמנה אצל תינוקות ומבוגרים. כמו כן, מחקרים מסוימים מצביעים על כך שלאנשים עם השמנת יתר יש חיידקי מעיים שונים מאלה של אנשים רזים. משום כך, מדענים רבים מאמינים שחיידקי המעי חשובים בקביעת משקל הגוף. במחקרים נמצא, כי קיימים מספר זנים פרוביוטיים המסייעים לירידה במשקל.
במחקר שעקב אחרי אנשים עם השמנת יתר המאופיינת בעודף שומן בטני, שנטלו מדי יום פרוביוטיקה, נמצא כי נחקרים שנטלו אנטיביוטיקה במשך 12 שבועות איבדו בממוצע כ-8.5% מהשומן בבטן. כאשר הם הפסיקו ליטול את הפרוביוטיקה, הם החזירו את השומן בבטן תוך 4 שבועות.
פרוביוטיקה והמוח
מחקרים מראים שחיידקים מסוימים במעיים יכולים להשפיע על המוח. חיידקים אלה הם חלק מתחום מתפתח הנקרא "פסיכוביוטיקה", שגורס כי המעי והמוח מחוברים במערכת הנקראת ציר המעי-מוח. ציר זה מקשר בין מערכת העצבים המרכזית והמעיים של הגוף. מחקרים בתחום הפסיכוביוטיקה מצאו כי פרוביוטיקה יכולה לסייע בטיפול בהפרעות קוגניטיביות ונוירולוגיות, כגון אלצהיימר ופרקינסון.
יתרונות נוספים של פרוביוטיקה
במחקרים נמצא, כי פרוביוטיקה מפחיתה דלקתיות, מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול ה"רע" בדם ובאיזון לחץ הדם. בנוסף, מחקרים מראים כי מספר זנים פרוביוטיים משפרים את תפקוד מערכת החיסון.
פרוביוטיקה הוכחה כיעילה גם לבריאות העור – מחקרים מראים כי היא מסייעת בטיפול באקנה, רוזציאה, אקזמה ובעיות עור נוספות. בנוסף, ישנן עדויות מחקריות שלפרוביוטיקה יש פוטנציאל להאריך את תוחלת החיים על ידי הגדלת היכולת של תאים לשכפל את עצמם.
האם פרוביוטיקה יכולה לשפר ביצועים ספורטיביים?
צריכה של פרוביוטיקה מסייעת לשמירה על פלורת מעי מאוזנת, מה שתורם לתחושה קלילה יותר ומשפר את איכות האימון. בנוסף, נמצא במחקרים כי קיים קשר ישיר בין נטילת פרוביוטיקה בקרב ספורטאים העובדים על סיבולת לבין שיפור הביצועים.
מה חשוב לדעת כשרוכשים פרוביוטיקה?
כשבוחרים פרוביוטיקה יש להקפיד שהפרוביוטיקה תהיה מאיכות טובה ותכלול לפחות 10 זני חיידקים שנחקרו, בכמות מספקת. הכמות הבסיסית היא 12 מיליארד חיידקים, כאשר הכמות האפקטיבית ביותר מכילה 50 מיליארד חיידקים פרוביוטיים.
חשוב לבחור בתוסף בעל טכנולוגיה המגנה על רכיבי הפורמולה מחומציות הקיבה, כך שהפורמולה לא תתפרק בדרך ותצליח להיספג בצורה אופטימלית במעיים.
תוספי פרוביוטיקה מתקדמים מיוצרים בטכנולוגיה של שחרור מושהה, המבטיחה פיזור אופטימלי בגוף.
עוד מרכיב חשוב הוא סיבי ה-FOS, סיבים טבעיים המשמשים כמצע הגידול לחיידקים הפרוביוטיים. ללא סיבי FOS החיידקים הפרוביוטיים לא יאריכו חיים, אז תוסף כזה לא יהיה אפקטיבי.